Łódzki Sejmik Osób Niepełnosprawnych

Łódzki Sejmik Osób Niepełnosprawnych

Deser z galaretką

Czy wiesz, że galaretka jest wielkim sprzymierzeńcem zdrowych i mocnych kości oraz dzięki wysokiej zawartości białka pomaga obniżyć ryzyko wystąpienia artretyzmu? Galaretka to produkt znajdujący szerokie zastosowanie w kuchni. Służy przede wszystkim jako baza dla wielu deserów, słodyczy i mnóstwa rozmaitych deserów, nie tylko słodkich. Galaretka zawiera składniki, takie jak żelatynę, pektyny lub agar. W naturalnej postaci jest bezbarwną i półstałą substancją o bardzo cennej wartości odżywczej, dlatego dostarcza organizmowi wiele wartościowych korzyści zdrowotnych.
Poznaj sześć powodów, aby włączyć galaretkę do swojej codziennej diety. Przeczytaj dalszą część artykułu i koniecznie wzbogać swoje posiłki o tę cenną, galaretowatą substancję! Galaretka powstaje w wyniku przetwórstwa zwierzęcych tkanek łącznych (skóry i kości), dzięki czemu jest bogatym źródłem kolagenu, aminokwasów, witamin i minerałów. Chociaż wiele osób uważa galaretkę za słodki deser, od wieków wykorzystuje się ją w medycynie naturalnej do leczenia różnych dolegliwości.


1. Galaretka ułatwia trawienie


Galaretka należy do grupy produktów hydrofilowych, czyli takich, których skład stymuluje wiązanie płynów – nawet po ich wcześniejszym ugotowaniu.
Dzięki tej cennej właściwości galaretka znajduje się wysoko na liście produktów poprawiających trawienie oraz łagodzących wszelkiego rodzaju dolegliwości związane z nieprawidłowym funkcjonowaniem układu pokarmowego.
Galaretka sprawia, że soki żołądkowe na dłużej pozostają w żołądku, a zatem ułatwiają trawienie oraz zapobiegają przykrym dolegliwościom wynikającym z zaburzeń pracy tego narządu.


2. Oczyszcza wątrobę z toksyn


Galaretka jest jednym z produktów, które w naturalny sposób stymulują oczyszczanie wątroby z toksyn i innych szkodliwych dla zdrowia substancji.
Jednym z głównych składników galaretki jest glicyna – ważny dla ciała aminokwas, który wspomaga usuwanie toksyn z tkanek. Zatruty szkodliwymi substancjami organizm nie jest w stanie funkcjonować prawidłowo i jest idealnym miejscem dla rozwoju chorobotwórczych bakterii.
Glicyna stymuluje pracę wszystkich narządów wydalniczych, jest zatem niezbędna do zachowania zdrowia i wolnej od zanieczyszczeń krwi.
Regularne spożywanie galaretki to prosty i skuteczny sposób na zahamowanie szkodliwego działania wolnych rodników oraz stymulację procesów regeneracyjnych komórek organizmu.


3. Łagodzi stany zapalne w organizmie


Zawarte w galaretce aminokwasy minimalizują rozwijające się w organizmie procesy zapalne, łagodzą przykre dolegliwości i zapobiegają rozwojowi chorób przewlekłych.
Podstawowym aminokwasem galaretki jest glicyna – związek o silnych właściwościach przeciwzapalnych. Znakomicie wzmacnia odporność oraz obniża ryzyko rozwoju stanów zapalnych w organizmie.
Glicyna w połączeniu z silnymi antyoksydantami wspomaga procesy regeneracji uszkodzonych tkanek oraz chroni komórki organizmu przed atakami chorobotwórczych bakterii.
Galaretka jest również cennym źródłem wysokiej jakości białka. Cecha ta sprawia, że jej spożywanie pomaga utrzymać zdrowie kości i stawy oraz pomaga opóźnić procesy naturalnego zużywania się chrząstek i więzadeł.
Ponadto, regularne jedzenie galaretki pomaga obniżyć ryzyko wystąpienia zapalenia stawów i choroby zwyrodnieniowej stawów.

 

4. Dodaje energii


Galaretka – oczywiście ta naturalna, bez zawartości cukru – to produkt niskokaloryczny, który dostarcza organizmowi sporej dawki energii. Wzmacnia zarówno wydajność fizyczną, jak i umysłową. Warto spożywać ją zwłaszcza o poranku, gdy organizm potrzebuje naturalnego „rozruchu”.

 

5. Ułatwia zasypianie


Osoby, które miewają problemy z zasypianiem, koniecznie powinny włączyć do swojej codziennej diety galaretkę oraz produkty o wysokiej zawartości żelatyny.
Dobrej jakości galaretka składa się w 90% z cennego dla komórek białka. To właśnie ono dostarcza energii oraz optymalizuje funkcje metaboliczne organizmu.

 

6. Wzmacnia układ odpornościowy


Galaretka przyspiesza proces rekonwalescencji wycieńczonego chorobą lub zabiegiem chirurgicznym organizmu, dlatego znajduje szerokie zastosowanie w każdej szpitalnej diecie.
Powyższy fakt nie jest żadną nowinką. Galaretki od lat są suplementem diety, którego celem jest wzmocnienie układu immunologicznego oraz przyspieszenie leczenia najpowszechniejszych chorób i dolegliwości.


Kadra Dziennego Domu Pobytu

Skip to content